2014. április 13., vasárnap

Tojásberzselés (tojásfestés hagymahéjjal)


Hozzávalók:
tojás
petrezselyem levél
harisnya
vörös és/vagy lila hagyma
víz


A tojásokra rátapasztottuk a petrezselyemleveleket egy kis vízzel.
Harisnyába tettük és szorosan megkötöztük.
Fazékba tettük az előkészített tojásokat.
Felöntöttük vízzel, forralás után takarékon főztük egy ideig.
Sokáig állni hagytuk a hagymalében, hogy ilyen szép színűek legyenek.


További természetes tojásfestési technikák:

 KÉK: apróra vágott vörös káposztára annyi vizet öntünk, hogy azt teljesen ellepje. 30percig kell főzni, egy napig állni hagyjuk, így kapunk bíbor színt, de a tojások színe kék lesz. Szárított áfonyával vagy bodzabogyóval is kék színt érhetünk el.

IBOLYA: 0,5 liter céklalébe 1 ek. ecetet keverünk, lassú tűzön 15percig főzzük.

SÁRGA: szín elérhető kurkuma, sárgarépa, citromhéj vagy narancshéj áztatásával.

NARANCS: 2,5dl festővízhez 4 ek. pirospaprikát adunk és 20-30percig főzzük.

RÓZSASZÍN: főzzünk csipkebogyó teát, lehet teafűvel vagy filterrel is, csak erős legyen. Hűljön ki a tea és csak utána tegyük bele a főtt tojásokat. Ha málnaszörpbe áztatjuk a tojásokat, akkor is rózsaszínt kapunk.

PIROS: lila hagyma héjával piros színt érünk el. A vöröshagyma héjával aranysárga színt érhetünk el, ha kevés hagymahéjat használunk és kevés ideig áztatjuk a tojásokat, ha több héjat teszünk bele és tovább áztatjuk, akkor barna árnyalatokat kapunk.

BARNA: barna még lehet erősre főzött kávé vagy fekete tea használatával. Ha a tea vagy kávé kihűlt, tegyük bele a tojásokat és hagyjuk állni.

ZÖLD: a spenótot vágjuk apróra, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd 30percig főzzük, hagyjuk kihülni. Szárított zöld dió burok áztatásával is zöld színt kapunk.


Ezen az oldalon olvastam, hogy milyen természetes anyagokkal lehet tojást festeni. Felhasználtam, de nem másoltam a leírtakat. Forrás