2014. szeptember 24., szerda

Őszi ügyességi és mozgásos játékok


Nem csak ősszel lehet játszani, más eszközök felhasználásával bármelyik évszakban jó elfoglaltság a gyerekeknek.

1. Tökgurítós játék: múltkor a piacon bevásároltunk és vettünk tököt, de volt aki tudott is hozni.
Két csapatot alakítottunk ki, kiszámolós mondókával döntöttük el ki melyik csapatban fog játszani, de akár fiúk-lányok is versenyezhetnek egymás ellen. Kijelöljük az útvonalat amerre a tököt kell gurítani, esetleg nagyobbak akadályokat is kerülgethetnek pl. székeket.
"Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet,
sósat, sósat, jó ropogósat!
Aki vesz, annak lesz, aki nem vesz, éhes lesz.
"

"Piros alma csüng a fán,
Szakítsd le, te szép leány!
Leszakítom, megeszem,
Mert az almát szeretem.
"


2. Magok válogatása: különböző magokat keverünk össze 2-3 félét és azokat kell a gyerekeknek szétválogatnia.

3. Mag kosárba gyűjtés: barackmagot szórtunk szét a szőnyegen és a kicsik csipesszel szedték össze kosarakba.

4. Csutka dobás: dobozokat egymásra helyezünk és csutkával kell eltalálni őket, hogy leboruljanak. (pl. kimosott joghurtos poharak)

5. Állathangok: Az óvónéni háziállatokat rajzolt kis kártya nagyságú lapokra. A gyerekek körbeülnek a szőnyegen és óvónéni választ egy kisgyereket, aki húz egy kártyát és a rajta látható háziállat hangját elutánozza, esetleg mozgását is utánozza. A többieknek ki kell találnia az állat nevét, aki kitalálja az húzza a következő kártyát.

6. Mozgás utánzása: Játszunk a szabadba. A kártyákon különböző mozgások találhatóak, ebben a játékban is egy kisgyerek húz egy kártyát és bemutatja milyen mozgás van rajta, majd a többiek utánozni próbálják. Aki bemutatta a mozgást kiválasztja a szerinte legügyesebbet, aki a következő kártyát fogja húzni.


 7. Bent a bárány, kinn a farkas: óvónéni választ a gyerekek közül egy bárányt és egy farkast, ők fejdíszt kapnak. A többiek megfogják egymás kezét körben állva, ők lesznek a "kerítés". 


Tányértalpas, lompos farkas,
huss, el innen, huss, huss, huss!
Nem engedjük a báránykát,
fuss el innen, fuss, fuss, fuss!

A mondóka után a kerítés kinyílik, a gyerekek felemelik a kezüket és a bárány kiszalad, a farkas pedig fut utána, próbálja elfogni. A bárány bármikor beszaladhat és megmenekülhet, de ha a farkas ügyes el is kaphatja. Mindkét esetben megtapsoljuk őket, majd mindketten választhatnak másik bárányt és farkast, azok közül akik még nem voltak. (többféleképpen lehet ezt a játékot is játszani, mi kicsit leegyszerűsítve kiscsoportosokkal így játszottuk).


 Jó játékot! :)